Kiropraktik

Kiropraktik anvendes til at behandle smerter og funktionsforstyrrelser i led, nerver og muskler, også kaldet bevægeapparatet.

Med en 5-årig universitetsuddannelse og et år i turnus bliver kiropraktorer specialiserede i at varetage diagnostisering og behandling af sygdomme og funktionelle lidelser i bevægeapperatet. Kiropraktorer er i dag en fuldt integreret del at det danske sundhedsvæsen.

Smerter i rygsøjlen (især nakke og lænd) eventuelt med udstrålende smerter til ben eller arme er den hyppigste grund til, at man henvender sig til en kiropraktor. Rygsmerter kan optræde på forskellige måder og i flere sværhedsgrader lige fra ømme muskler til alvorligere skader som f.eks. en diskusprolaps.

Generne kan have forskellig karakter som fx. sovende, jagende eller murende, eller give udstrålende smerter væk fra det skadede område som fx. hovedpine eller iskias. Det er kiropraktorens opgave at finde frem til årsagen til problemet.

Behandling hos kiropraktor er for det meste smertefri, og bortset fra forbigående ømhed og træthed stort set fri for bivirkninger.

Første konsultation

Undersøgelsen omfatter en udførlig sygehistorie og en grundig undersøgelse som minimum af området med besvær. Ofte suppleres undersøgelsen med mere almene undersøgelser som f.eks. blodtryksmåling eller lignende.

Det kan være nødvendigt at supplere med en røntgenundersøgelse. 

Behandlingen hos en kiropraktor består typisk af flere elementer: Information og rådgivning. Manuel behandling i form af kiropraktisk manipulationsbehandling og bløddelsbehandling. Øvelsesintruktion. Forebyggelse.

Knæklyden ved manipulationsbehandling

Oftes forbindes kiropraktisk manipulationsbehandling med knæklyde fra leddene.

Når der gives et hurtigt tryk på leddet opstår der en mindre trykændring inde i leddet, således at de naturligt forekommende gastarter, der er opløst i ledvæsken danner små bobler. Det er dannelsen af disse bobler, der giver knæklyden. I løbet af 25-30 minutter opløses gasserne igen i ledvæsken, hvorefter leddet igen kan 'knække'.

Manipulationsbehandlingen resulterer i en reflektorisk afslapning i de omkringliggende muskler, hvorefter leddet opnår en bedre bevægelighed.

Kiropraktor
Specialister
Diagnose
Behandling
Første konsultation
Knæklyden